Guarana, jak povzbudí naše tělo a mysl?
Guarana, která vystupuje i pod názvem Paulinie nápojná (Paullinia cupana), je exotická rostlina, s níž jsme se možná setkali v energetických nápojích, kde s dalšími látkami podporuje povzbuzení organismu. A není divu, že se začala takto používat. Je totiž skvělou alternativou třeba kávy. My ji ovšem můžeme využít i samostatně, bez jiných složek nebo přidaných cukrů a sladidel, kterých jsou takové nápoje plné. Má v sobě totiž látky, jež fungují velmi efektivním způsobem. V dnešním článku, zaměřeném právě na guaranu, si proto povíme, co obsahuje, jak tyto látky pracují a srovnáme si ji s proslulou a tolik oblíbenou kávou.
Jak guarana vypadá?
Tato bylina je pěstována především v Brazílii, Venezuele a dalších sousedních oblastech a řadíme ji do čeledi mýdelníkových (sapindaceae). Roste jako dřevnatá popínavá liána a může mít výšku až 12 metrů. Vytváří zeleno-bílé až nažloutlé květy, které rostou v malých trsech. Paulinie začíná rodit asi po 3 letech a z úrody se lze těšit po dalších asi 40 let. Plodem jsou bobule s oranžovou nebo červenou slupkou. Uvnitř se nachází bílá dužina a jedno velké černé lesklé semeno. Při dozrávání začne plod praskat, až se semínko zcela odhalí. Sběr probíhá během října a listopadu, kdy se sklízejí pouze bobule přímo ze stromu, nikoliv ty spadané na zem. Semena se pak důkladně usuší, šetrně rozemelou, a následně mohou být použity do tablet, kapslí nebo tinktur. Chuť guarany je intenzivně hořká.
Jaké všechny aktivní látky jsou v guaraně k nalezení?
Guarana má v sobě různorodé prospěšné složky. Jejich největší koncentrace se nachází právě v semenech, proto jsou využívány a zpracovány do doplňků stravy především ty. Obsahují vysoké množství antioxidantů, a to zejména tříslovin katechinového původu. Dále to jsou stimulanty – kofein (často označován také jako guaranin), theobromin a theofylin. Rovněž nalezneme některé puriny jako adenin a guanin, saponiny, vitamin C, pár vitaminu ze skupiny B, vápník, železo, tuky a pryskyřici.
Guarana vs káva
Co mají guarana a káva hlavně společného je to, že obě obsahují významné množství kofeinu. Přesto ale fungují na trošku odlišném principu. Pokud vypijeme kávu, kofein má téměř okamžitý nástup a energie nám vyletí prudce nahoru. Bohužel stejně tak rychle, jako jsme ji načerpali, nám opět prudce poklesne a únava je během krátké doby zpět.
V případě guarany je nástup postupnější a jeho plnou sílu pocítíme za delší dobu, ovšem i efekt vydrží mnohem déle než u kávy. Je tomu tak z toho důvodu, že guarana v sobě skrývá taktéž jiné látky. Kofein je zde vázaný na třísloviny, jež celý proces zpomalují. To může být pro organismus dokonce šetrnější. Navíc má guarana asi 3x tolik kofeinu, co káva.
Co dalšího guarana dokáže?
Guarana však není jen vynikajícím stimulantem, ale může být pomocníkem i jinde. Již v dřívějších dobách ji domorodé kmeny kvůli jejímu vzhledu nazývali tajným okem a používali ji například pro tlumení bolestí, horečky a křečí. Věřili, že se v jejích semenech skrývá božská síla a dodnes ji považují za posvátnou.
Guarana podpoří nejen naši fyzickou stránku, ale také psychickou odolnost, vitalitu a vyrovnanost. Zlepšuje koncentraci, náladu, kognitivní funkce a uplatní se i v sexuální oblasti. Posiluje kardiovaskulární systém a napomáhá proti stresu. Nakonec můžeme zmínit její pozitivní vliv na trávení a metabolismus tuků, čímž může podpořit naše snahy o hubnutí.
Guarana je prospěšná pro:
- Imunitní systém
- Fyzická a psychická vitalita
- Energie – Tonus – únava
- Kontrola tělesní hmotnosti a metabolismus tuků
- Normální trávení
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová

Sušené maso – ideální jako svačina?
O sušeném masu neboli jerky slyšel v dnešní době téměř každý. Tato pochutina se stala součástí jídelníčku mnoha lidí jako rychlá svačinka, která je nejenom velmi chutná, ale i nutričně prospěšná. Sušené maso je však známé mnohem déle než posledních pár let, kdy zažívá velký rozmach. Už dávno ho indiáni sušili proto, aby vydrželo po delší dobu a měli ho pak kdykoliv po ruce jako výživnou potravinu na horší časy.Největší předností sušeného masa je rozhodně vysoký obsah bílkovin. Ty jsou jednou ze základních živin, důležitých pro fungování celého organismu a naše tělo se bez nich rozhodně neobejde. Bílkoviny jsou základní stavební jednotkou našich svalů, orgánů a tkání, jsou součástí enzymů, hormonů a zprostředkovávají transport látek. Ve srovnání s cukry a tuky nejvíce zasytí, snižují pocit hladu, zvyšují sílu a tvorbu svalové hmoty.

Vápník – minerál nezbytný pro zdravé kosti a zuby
Vápník neboli latinsky calcium je minerál, který je v největší míře zastoupen v lidském těle. U dospělých jedinců tvoří asi 1 200 mg, přičemž většina se soustřeďuje v kostech a zubech. Další zajímavostí související s vápníkem je to, že se každý den opětovně rozloží a znovu vytvoří přibližně 2 gramy kostní tkáně, což je způsobeno tzv. procesem remodelace.

Péče o zrak – kdy a proč užívat vitaminy na oči?
Mezi další vitaminy důležité pro oči patří vitamin C, vitaminy skupiny B nebo vitamin E. Právě poslední zmiňovaný vitamin E pomáhá chránit oční buňky před poškozením volnými radikály a působí preventivně proti zrakovým problémům způsobeným věkem. Dále je pro oči významný vitamin A a prekurzor tohoto vitaminu zvaný jako betakaroten. A to z toho důvodu, že udržují buňky citlivé na světlo v dobré kondici. Při nedostatku vitaminu A hrozí šeroslepost. Najít ho můžete pouze v potravinách živočišného původu jako například v mléce nebo vejcích. Betakaroten je hojně obsažen v kapustě, špenátu, dýni nebo meruňkách.