Garcinie kambodžská a její vliv na hubnutí?
Garcinie kambodžská nebo Garcinia cambogia je keř, který roste na jihovýchodu asijského kontinentu. Používá se pro něj i názvu Tamarind malabarský. Bylo zjištěno, že plody této rostliny, jež se podobají malinkým tykvím, mohou mít příznivý dopad na některé oblasti našeho organismu. V Asii se již po staletí konzumují jako ovoce, zužitkovávají jako koření, nebo i třeba k navození pocitu sytosti. S tím se pojí i hlavní efekt garcinie, pro něž se stala pro mnoho lidí zajímavou i v doplňcích stravy – snižování chuti k jídlu a kontrola tělesné hmotnosti. Dnes se proto v článku zaměříme na to, jak je to s jejím vlivem na hubnutí a co všechno umí v našem těle podpořit.
Jaké složky v Garcinii mohou být pro tělo přínosem?
Kromě různých minerálních látek a vitaminů jako je zejména vitamin C či vápník, které jsou pro správné fungování organismu nezbytné, je v garcinii kambodžské obsaženo i mnoho jiných zajímavých složek. Jsou jimi antioxidanty eliminující dopady oxidačního stresu anebo pektin, což je vláknina s pozitivním vlivem na trávicí ústrojí. Avšak složka s největším významem je kyselina hydroxicitronová (HCA) a její sodné a vápenaté soli. Ta je totiž zodpovědná za ty přínosy, kvůli nimž se garcinie především využívá. Její největší koncentrace se nachází ve slupkách plodů.
Kyselina hydroxycitronová (HCA)
Kyselina hydroxycitronová nacházející se v Garcinii cambogia a v dalších tropických rostlinách je chemická látka podobná kyselině citronové. A je to právě onen prvek, jež prospívá metabolismu tuků a cukrů v těle. Podporuje totiž snížení syntézy mastných kyselin a brzdí lipogenezi, kdy dochází k ukládání lipidů do tukové tkáně. Tvorba tuku se pak zpomalí a organismus je schopen je upotřebit jako zdroj energie. Celý proces zahrnuje i zmenšení produkce cholesterolu. Svůj význam má i na úbytek plazmatického cukru, na jeho metabolismus a ukládání a zasahuje i do termogeneze – zvětšenou tvorbou tělesného tepla. Mimo jiné se jejích vlastností používá i při cvičení, protože přispívá ke zvýšení výkonu. Důležitá je ovšem její koncentrace a obsah v produktu by tak měl být alespoň 50 % HCA, pak teprve může mít zmíněné efekty.
Garcinie kambodžská a hubnutí
Garcinie právě díky obsahu kyseliny hydroxycitronové HCA lépe odbourává glukózu při energetickém spalování místo aby se ukládala v podobě tuků. Celkově také zlepšuje metabolismus lipidů a sacharidů. Garcinie podporuje i samotné spalování, trávení, funkci celého trávicího traktu a produkci tepla. Dochází i ke zvyšování serotoninu v mozku, což má za následek, že se cítíme méně hladoví a sytější již po menší porci jídla než obvykle, poněvadž tento hormon štěstí utlumí stres a my se tak vyhneme zbytečnému přejídání. Toto všechno může mít vliv na úbytek tělesné hmotnosti, lepší kontrolu naší váhy a chuti k jídlu. V tradičním léčitelství se ale aplikuje i k tlumení střevních chorob. Ty mohou narušit střevní mikrobiom a jak je známo, pokud ten není v pořádku, těžko lze docílit nějaké změny – a to včetně hubnutí.
Závěrem je vhodné podotknout, že samotná garcinie nezajistí snížení vaší váhy, pokud se nezaměříte i na jiné oblasti životosprávy. Proto nestačí pouze vybrat správný suplement a ten užívat a čekat na zázrak. Jestliže se spolu se zařazením zdravější stravy, omezením vysoce zpracovaných, tučných a sladkých jídel a dostatečným pohybem rozhodneme garcinii kambodžskou využít, může však tato rostlina podpořit váš vysněný cíl a být dobrým pomocníkem při redukčních dietách či pro udržení stávající hmotnosti.
Garcinie kambodžská (Garcinia cambogia) může přispět k:
- Správnému metabolismu tuků a cukrů
- Redukci tělesné váhy
- Kontrole chuti k jídlu
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Golden Nature Garcinie kambodžská s vysokým obsahem v jedné kapsli 500 mg a deklarovaným podílem 50% HCA (kyseliny hydroxycitronové).
Garcinie kambodžská od Golden Nature je také ve zvýhodněném akčním baleni 2+1.

L-Argininu v organismu, proč je tak důležitý?
L-Arginin, zkráceně pouze Arginin, je podmíněně esenciální aminokyselina nebo tzv. semi-esenciální aminokyselina. To znamená, že si ji naše tělo za určitých situací nedovede samo vytvořit, a tak je nutné navýšit příjem Argininu v potravě. L-Arginin je obsažen v červeném masu, vaječném bílku, plodech moře, hrášku, sóje, cizrně, oříškách, čokoládě a mnoha dalších potravinách. Pokud se tedy stravujete pravidelně a pestře, mělo by ho mít vaše tělo dostatek. V případě, že často sportujete, dbáte na svalový růst nebo se zotavujete z dlouhodobé nemoci je vhodná jeho suplementace z jiných zdrojů.

Ženšen pravý – jeden z nejsilnějších přírodních adaptogenů
Ženšen pravý latinsky (Panax ginseng) je typickým zástupcem aktivních látek zvaných adaptogenů. Obsahuje totiž celou řadu aktivních rostlinných látek se specifickými vlastnostmi. Jich si byli po staletí dobře vědomi čínští a indičtí léčitelé, kteří je využívali v rámci tradiční čínské a ajurvédské medicíny. V našem západním světě se o adaptogenech začalo mluvit až ve 20. století a v souvislosti s tím i o ženšenu pravém, jehož popularita vydržela až do dnešních dní. Pojďme se podívat na to, jaké aktivní látky ženšen pravý obsahuje a co to ty "adaptogeny" vlastně jsou.

Maitake a její účinky nejen z pohledu TCM
Maitake, známá i pod jmény Grifola frondosa, sírovec, Trsnatec lupenitý nebo tančící houba, je jedlá a také blahodárná vitální houba, o které jste dost možná ještě doposud neslyšeli, jelikož není tak opěvována jako třeba velice populární reishi nebo cordyceps.