Chitosan – vláknina, která podporuje hubnutí i trávení
Chitosan patří mezi moderní a né příliš známé doplňky stravy. Přitom byl objeven již před sto lety v Japonsku. Známý je především pro své podpůrné působení na hubnutí, kdy pomáhá z těla odbourávat tuky přijaté z potravy. Jeho působení je ale mnohem širší a zajímavější. Chitosan se proto vyplatí užívat i v případě, že hubnout nepotřebujete, jelikož se jedná o velmi bohatý zdroj vlákniny.
Co je chitosan?
Chitosan je polysacharid, který nestrávený prochází celou trávicí soustavou. Neznamená to ale, že by pro lidský organismus nebyl ničím přínosný. Právě naopak. Chitosan patří mezi vlákninu, kterou dnešní západní strava postrádá. Každý dospělý jedinec by měl sníst alespoň 30 gramů vlákniny denně. Podle statistik však běžný Čech sní zhruba poloviční množství, což je nedostačující. Nedostatek vlákniny totiž zvyšuje riziko kardiovaskulárních a zažívacích problémů, obezity, diabetu, zácpy a mnoho dalších obtíží.
Jak chitosan funguje v těle?
Chitosan se získává z chitinu, který je obsažen ve schránkách krabů, krevet, raků a mušlí. V jiné běžné stravě se nevyskytuje. Jeho hlavní přínos spočívá v jedinečné vazebné schopnosti, díky níž je na sebe schopen navázat tuky, žlučové kyseliny nebo jiné látky a vyloučit je ven z těla. Nabalit na sebe dokáže tak velké množství, které odpovídá až šestinásobku jeho vlastní váhy. V tomto ohledu se mu jiný typ vlákniny jen těžko vyrovná.
Vysvětlení toho, jak chitosan v těle funguje, je velice snadné. Po pozření zkrátka prochází trávicím traktem a nabaluje na sebe tukové látky, které jste přijaly potravou. Tuk se tedy nestačí vstřebat do krevního oběhu a uložit do tkání. Tuky se spolu chitosanem dostávají do tlustého střeva, kde chitosan podporuje správnou funkci sliznice a zvětšuje objem stolice. Tím se zlepšuje také cyklus vyprazdňování. Stolicí se pak ven z těla dostávají tuky a všechny pro tělo nedůležité látky.
Jak již bylo řečeno, chitosan kromě tuků na sebe navazuje žlučové kyseliny, což zlepšuje hladinu cholesterolu v krvi. Jako přírodní vláknina chitosan neobsahuje prakticky žádné kalorie.
Na co si je potřeba dát pozor při užívání Chitosanu?!
Pokud chcete chitosan začít užívat kvůli redukci hmotnosti, měli byste si uvědomit, že chitosan vám může napomoci zhubnout, ale jen tehdy, pokud omezíte nezdravá jídla, začnete se více hýbat a celkově snížíte svůj kalorický příjem. Bez úpravy jídelníčku a dostatečného pohybu zhubnout prostě nelze.
Také byste si měli dát pozor na dávkování. Chitosan je sice bezpečný, avšak při dlouhodobém užívání nad doporučené množství výrobce, může vést k odbourání důležitých vitaminů a minerálů. Ze stejného důvodu byste chitosan neměli užívat bezprostředně po podání léků, jejichž účinné látky by mohl na sebe navázat. Doporučuje se odstup cca 1-2 hod.
S čím dalším chitosan může ještě pomoci?
Působení chitosanu v těle:
- Přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi, příznivého účinku se dosáhne při přívodu 3 g chitosanu denně.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Chitosan lépe působí, pokud je podáván společně s vitaminem C. Proto doporučujeme Chitosan Golden Nature, který je navíc obohacen o 50 mg vitaminu C.
Golden Nature Chitosan s Vitaminem C v naší nabídce DoplnVitamin.cz naleznete také ve výhodném akční balení 2+1 ZDARMA.

Jarní detox, zkuste mladý ječmen
Zelený nebo mladý ječmen (Hordeum Vulgare) je ve své podstatě nezralým ječmenem setým. Je to samoopylovací jednoletá obilovina patřící mezi travnaté rostliny. Dříve zřejmě přirozeně rostl především na asijském kontinentu a v Africe. V současnosti se pěstuje na mnohých jiných místech. Ten opravdu kvalitní pochází třeba z Nového Zélandu, Austrálie nebo amerického Utahu, kde má optimální podmínky pro svůj růst – výživnou půdu, čisté ovzduší a dostatečný sluneční svit. V zeleném ječmeni se nachází skutečně velké množství výživných a jiných látek, jejichž koncentrace je zásadně vyšší než u běžných potravin. V první řadě obsahuje chlorofyl, a to ve velice dobře vstřebatelné formě. Dále je v něm přibližně 12 minerálních a stopových prvků, včetně vápníku, železa, hořčíku, fosforu, mědi a zinku. Vápníku má dokonce více než třeba mléko a železa několikanásobně než špenát. Z vitaminu je zastoupeno asi 13 druhů, kupříkladu vitamin C, A, E, K a vitaminy ze skupiny B.

Rozdíl mezi klasickým a lipozomálním vitaminem C? Který je lepší?
Zdroje vitaminu C jsou běžně dostupné ať už v podobě doplňků stravy s obsahem vitaminu C či pestré stravy. Vitamin C najdeme totiž prakticky v každém ovoci či zelenině. Jeho absolutní nedostatek, tak se dnes už vůbec nevyskytuje. Přesto však někteří lidé, kteří jedí nezdravě a nedbají na dostatečný přísun ovoce a zeleniny, mohou mít k jeho nedostatku poměrně blízko. Vitamin C si naše tělo neumí samo vytvořit, a tak je závislé na jeho příjmu z potravy nebo z doplňků stravy s obsahem vitaminu C. Bohužel je ale molekula vitaminu C dost náchylná na teplotu, působení vzduchu a světla, takže se při nevhodném skladování nebo tepelné úpravě většina vitaminu C z potravin vytrácí.

Maca peruánská, jaké vlastnosti mají jednotlivé druhy a v čem se liší?
Maca peruánská je rostlina, kterou můžeme využít pro povzbuzení některých oblastí našeho organismu. Má spousty blahodárných schopností, a proto se stala velmi populární v péči o zdraví a začala se přidávat do doplňků stravy. Na trhu najdeme v nabídce různorodé produkty i podoby macy. Maca je nabízena třeba v prášku, tinkturách, tabletách či kapslích