Acerola jako přírodní zdroj vitaminu C?
Možností, jak přijímat vitamin C, máme více. Jednoznačným základem je jeho zastoupení v naší stravě. Je totiž mnoho potravin, které tento vitamin obsahují. Jedná se hlavně o různé druhy ovoce a zeleniny, jako jsou například černý rybíz, jahody, papriky a brokolice. Významným zdrojem je také velice dobře známý šípek. Méně známá už je ovšem acerola, jež ale předčí dokonce všechny předchozí zmíněné plody. U nás se však s čerstvou acerolou pravděpodobně nesetkáme, jelikož podléhá rychlé zkáze, a přichází tak velmi brzy o cenné složky. Je tu ale jiná varianta, jak její blahodárnosti využít – v doplňcích stravy. My se dnes proto na acerolu zaměříme a řekneme si, jak je to s obsahem vitaminu C.
Acerola, obsah vitaminu C a další složky
Acerola, někdy nazývána jako barbadoská třešeň, obsahuje základní živiny jako jsou sacharidy, bílkoviny nebo vláknina, ale za povšimnutí stojí především množství vitaminu C, které se v plodech nachází. Často se setkáme s tím, že jsou pro příjem vitaminu C doporučovány zejména citrusy – pomeranče, citrony či grepy. Ale většina z nich ho v sobě má daleko méně, než by se mohlo zdát. V tomto ohledu je předeženou i jiné druhy ovoce. Co se týče samotné aceroly, tak zralé plody mají přibližně 4,5 % vitaminu C, což je asi 30x více než u pomerančů. A to je již výrazný rozdíl. Acerola je z tohoto důvodu významným zdrojem vitaminu C. V acerole se ovšem vyskytuje třeba také thiamin, riboflavin, kyselina listová a vysoké kvantum flavonoidů, jako je rutin a hesperidin.
Pro co je vitamin C důležitý?
Vitamin C je jedním z důležitých vitaminů, jež je nutný pro běžné fungování našeho organismu. V první řadě je to silný antioxidant a chrání tedy buňky před poškozením volnými radikály. Dále se podílí na normálním stavu cév, kostí, chrupavek i zubů. Je nepostradatelnou složkou při tvorbě kolagenu, který je potřebný pro velkou část těla, včetně kůže, vlasů a nehtů. Nezbytný je rovněž pro správný energetický metabolismus a činnost nervové soustavy. Přispívá k náležitému chodu imunitního systému, snížení únavy a vyčerpání a zlepšuje vstřebávání některých ostatních látek jako je kupříkladu železo. Doporučená dávka vitaminu C se pohybuje od 80 do 100 mg za den. Nicméně je třeba myslet na to, že určité životní situace vyžadují jeho zvýšený příjem.
Přírodní a syntetický vitamin C
Za přírodní vitamin C je považován takový, co se nachází v ovoci a zelenině. Syntetický vzniká v laboratorních nebo průmyslových podmínkách. Jestliže zvolíme kvalitní produkt, neměl by být problém ani s jedním z nich, nicméně jedna zásadní odlišnost tu je. Rozdíl, který mezi nimi je, nenajdeme v jejich chemické struktuře, ale v biologické aktivitě. V přírodě, stejně tedy jako v acerole, se totiž vitamin C vyskytuje v komplexu s jinými látkami. Obsažené bioflavonoidy v acerole tak posilují vitamin C a zlepšují jeho vstřebávání a využití v organismu.
Jak a kde vlastně acerola roste?
Malpígie lysá či acerola lysá je keřovitá nebo stromová dřevina, na níž nalezneme malé červené plody připomínající třešně. Z nich se právě získává výsledný extrakt pro výrobu doplňků stravy. Mají šťavnatou a poněkud kyselou dužinu a lesklou pevnou, ale tenkou slupku. Samotná rostlina je stálezelená, bohatě větvená s chlupatými větvemi a růžovými kvítky. Původně rostla především ve Střední a Jižní Americe, včetně Barbadosu. Odtud se vzal i její název barbadoská třešeň. Dnes se pěstuje i v dalších oblastech, a to zejména tam, kde je teplé klima. Je k vidění v jihovýchodní Asii, Africe, Austrálii a na Havaji.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Golden Nature Exclusive Acerola ve standardizovaném extraktu s podílem 25% přírodního vitaminu C, tedy 125mg v jedné kapsli.
MycoMedica Acerola je přírodní zdroj vitaminu C od předního českého výrobce medicinálních hub MycoMedica.